Mówisz i masz.
Dziennie spożycie :
1/2 l mleka - 1, 50 zł
1,2 chleba - 2 zł
1/2 kg ziemniaków - 1,50 zł
1/4 kostki margaryny - 0, 50 zł
2 jajka - 0,80 zł
zostaje 75 zl ( herbata , cukier )
I mamy koszyk na żywność Polaka
I jeszcze bilet na dojazd żeby na to zarobić -7, 20 zł/
2016 r :
W naszym szpitalu stawka żywieniowa na jednego pacjenta wynosi 11,50 zł netto, a liczba posiłków zależy do diety, jaką musi stosować pacjent, i oddziału, na którym przebywa. Standardowo pacjenci otrzymują trzy posiłki, ale w przypadku np. oddziałów dziecięcych jest to pięć posiłków, bo oprócz śniadania, obiadu i kolacji jest drugie śniadanie i podwieczorek - wylicza Agnieszka Wiśniewska, rzeczniczka szpitala w Gorzowie. Lecznica każdego dnia przygotowuje kilkanaście diet, m.in. bezglutenową czy ubogobiałkową.
W szpitalu w Zielonej Górze stawka wynosi 19,20 zł, ale - jak tłumaczy jego rzeczniczka Sylwia Malcher-Nowak - oprócz przygotowania i dostarczenia posiłków do oddziału w kosztach jest też m.in. odbieranie od pacjentów naczyń i sztućców, pojemniki używane do transportu jedzenia z cateringu czy unieszkodliwianie resztek posiłku.
Z czego składają się posiłki w lecznicy? Sprawdziliśmy piątkowe menu szpitala w Gorzowie. Śniadanie: 350 ml kaszy manny, 100 g chleba, 15 g masła, 70 g polędwicy drobiowej. Obiad: zupa ziemniaczana z koncentratem pomidorowym (350 ml), ziemniaki (200 g), ryba w sosie greckim (250 g). Kolacja: kawa (250 ml), chleb, masło, 2 jajka, baleron (70 g).
Szpitalną żywnością zajął się ostatnio rzecznik praw obywatelskich Adam Bodnar, do którego wpłynęło kilkadziesiąt skarg. Najczęściej dotyczyły jakości i częstości posiłków, ale też plastikowych sztućców, z którymi pacjenci w podeszłym wieku sobie nie radzą. Bodnar zaapelował do ministra zdrowia Konstantego Radziwiłła o przeprowadzenie kontroli szpitalnego jedzenia i chce też, aby przepisy zmieniły się na takie, które zapewniałyby pacjentom lepszą żywność. Jego zdaniem niska jakość posiłków wynika z tego, że żywienie pacjentów jest finansowane z kontraktów Narodowego Funduszu Zdrowia. Według Bodnara szpitale nie mają wystarczająco dużo pieniędzy na leczenie, dlatego kupują tanią i - co za tym idzie - złą żywność.
Szpitalnym jedzeniem zajęła się też Najwyższa Izba Kontroli. Jej raport potwierdza, że lecznice nie zapewniają chorym odpowiedniej jakości racji żywnościowych.
W pogotowiu opiekuńczym w Gorzowie, gdzie jest także dom dziecka, na pięć posiłków dziennie idzie 13 zł na osobę.
......- Wszystkie produkty kupujemy w przetargu, więc wychodzi taniej. Gdy chleb kosztuje w piekarni czy w sklepie np. 2,40 zł, my mamy go za 1,47 zł - wyjaśnia Magdalena Bielejewska, szefowa placówki.
https://plus.gazetalubuska.pl/jak-karmia-i-za-ile-w-szpitalu-domu-dziecka-policji-wiezieniu/ar/10609822
I jeszcze narzekają..
Czy nasz rozsławiony ostatnio dobrobyt , wzrost gospodarczy to nie takie zwykłe:
Polacy już nie
300 000 000 szt chleba po 2 zł - to 600 000 000 zł
a ze jesc trzeba to zmniejszamy rację chleba sobie na osobe z bochenka na 2/3 bochenka i mamy :
225 000 000 szt po 4 zł - 900 000 000 zł
TO JEST TEN DOBROBYT ?
Pokazać na pietruszce?
Na każdym etapie : producent , hurtownik , detalista...
ZUS , KRUS , PIT , Vat , Cit.....
No trzeba oszczędzać...
A jak tak sobie piszę pi piszę i moje poglądy maja taką popularność ,że na*pierdalam na szmacie na pracach społecznie uzytecznych.
I mam chleb
A że zdrowie już nie pozwala , to jak ktoś , na terenie Sosnowca potrzebował by portiera to reflektuję
II grupa niepełnosprawności -specjalna . Stawka od 2 500 brutto .
Mój nr tel : 780-160-650
CBS też może skożystać
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz