sobota, 24 sierpnia 2019

Wystarczy pomarzyć o Julien czy Camille.
Mówisz i masz.

Podczas wizyty w zoo zwiedzający zobaczyli nosorożca, który chodził po wybiegu z dwoma imionami wydrapanymi na grzbiecie. "Julien" oraz "Camille" postanowili pozostawić po sobie ślad w parku – Na szczęście napisy wydrapano w warstwie martwego naskórka, kurzu i błota. Zostały usunięte szczotkami, a 35-letni nosorożec nawet nie poczuł tego, że stał się ofiarą wandalizmu.Ludzie to bestie, są coraz bardziej obojętni wobec innych ludzi, zwierząt i natury

Inflacja wstała z kolan – Wśród poszczególnych składników koszyka inflacyjnego największy wzrost cen w ujęciu rocznym odnotowano na warzywach (32,4 proc.), wywozie śmieci (24 proc.), cukrze (28,4 proc.) oraz mięsie wieprzowym (12,4 proc.) i pieczywie (9,6 proc.).Warto dodać, że w koszyku inflacyjnym GUS-u żywność ma zdecydowanie największą wagę (24,89 proc.). Kolejne na liście są użytkowanie mieszkania lub domu (19,17 proc.), transport (10,34 proc.), alkohol i tytoń (6,37 proc.), rekreacja i kultura (6,44 proc.), restauracje i hotele (6,20 proc.) oraz inne towary i usługi (5,58 proc.) Droższa żywność napędza inflację. Cenywarzyw w górę o 32 proc.201908-141000   ń*6ia**aqa 201908-14 13 58 ■JTrTWUJ      A A' A'Inflacja CPI wyniosła w lipcu 2.9 proc. w ujęciu rocznym - poda) Główny Urząd Statystyczny. To wsporej mierze efekt droższej żywności.Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w lipcu 2019 r. w porównaniu z analogicznym miesiącemubiegłego roku wzrosły o 2,9 proc - wynika z komunikatu Głównego Urzędu Statystycznego. Wporównaniu do maja nie odnotowano zmianAnalitycy spodziewali się dokładnie takiej dynamiki Inflacji CPI (2,9 proc), w czym utwierdzały ichwstępne wyliczenia GUS podane dwa tygodnie temu. Dla porównania, w czerwcu inflacja cenowaukształtowała się na poziomie 2,6 proc. rdr oraz 0,3 proc. mdm.

Dziennie spożycie :
1/2 l mleka - 1, 50  zł
1,2  chleba - 2 zł
1/2 kg ziemniaków - 1,50 zł
1/4 kostki margaryny - 0, 50 zł
2 jajka - 0,80  zł

zostaje 75 zl  ( herbata , cukier )
I mamy koszyk na żywność Polaka
I jeszcze bilet na dojazd żeby na to zarobić -7, 20 zł/
2016 r :
W naszym szpitalu stawka żywieniowa na jednego pacjenta wynosi 11,50 zł netto, a liczba posiłków zależy do diety, jaką musi stosować pacjent, i oddziału, na którym przebywa. Standardowo pacjenci otrzymują trzy posiłki, ale w przypadku np. oddziałów dziecięcych jest to pięć posiłków, bo oprócz śniadania, obiadu i kolacji jest drugie śniadanie i podwieczorek - wylicza Agnieszka Wiśniewska, rzeczniczka szpitala w Gorzowie. Lecznica każdego dnia przygotowuje kilkanaście diet, m.in. bezglutenową czy ubogobiałkową.
W szpitalu w Zielonej Górze stawka wynosi 19,20 zł, ale - jak tłumaczy jego rzeczniczka Sylwia Malcher-Nowak - oprócz przygotowania i dostarczenia posiłków do oddziału w kosztach jest też m.in. odbieranie od pacjentów naczyń i sztućców, pojemniki używane do transportu jedzenia z cateringu czy unieszkodliwianie resztek posiłku. 
Z czego składają się posiłki w lecznicy? Sprawdziliśmy piątkowe menu szpitala w Gorzowie. Śniadanie: 350 ml kaszy manny, 100 g chleba, 15 g masła, 70 g polędwicy drobiowej. Obiad: zupa ziemniaczana z koncentratem pomidorowym (350 ml), ziemniaki (200 g), ryba w sosie greckim (250 g). Kolacja: kawa (250 ml), chleb, masło, 2 jajka, baleron (70 g).
Szpitalną żywnością zajął się ostatnio rzecznik praw obywatelskich Adam Bodnar, do którego wpłynęło kilkadziesiąt skarg. Najczęściej dotyczyły jakości i częstości posiłków, ale też plastikowych sztućców, z którymi pacjenci w podeszłym wieku sobie nie radzą. Bodnar zaapelował do ministra zdrowia Konstantego Radziwiłła o przeprowadzenie kontroli szpitalnego jedzenia i chce też, aby przepisy zmieniły się na takie, które zapewniałyby pacjentom lepszą żywność. Jego zdaniem niska jakość posiłków wynika z tego, że żywienie pacjentów jest finansowane z kontraktów Narodowego Funduszu Zdrowia. Według Bodnara szpitale nie mają wystarczająco dużo pieniędzy na leczenie, dlatego kupują tanią i - co za tym idzie - złą żywność.
Szpitalnym jedzeniem zajęła się też Najwyższa Izba Kontroli. Jej raport potwierdza, że lecznice nie zapewniają chorym odpowiedniej jakości racji żywnościowych.
W pogotowiu opiekuńczym w Gorzowie, gdzie jest także dom dziecka, na pięć posiłków dziennie idzie 13 zł na osobę. 

......- Wszystkie produkty kupujemy w przetargu, więc wychodzi taniej. Gdy chleb kosztuje w piekarni czy w sklepie np. 2,40 zł, my mamy go za 1,47 zł - wyjaśnia Magdalena Bielejewska, szefowa placówki.
https://plus.gazetalubuska.pl/jak-karmia-i-za-ile-w-szpitalu-domu-dziecka-policji-wiezieniu/ar/10609822

I jeszcze narzekają..

Czy nasz rozsławiony ostatnio dobrobyt , wzrost gospodarczy to nie takie zwykłe:
Polacy już nie
300 000 000 szt  chleba po 2 zł -  to   600 000 000 zł
a ze jesc trzeba to zmniejszamy rację chleba sobie  na osobe z bochenka na 2/3 bochenka   i mamy :
225 000 000 szt     po 4 zł - 900 000 000 zł

TO JEST TEN DOBROBYT ?
Pokazać na pietruszce?

Na każdym etapie : producent , hurtownik , detalista...
ZUS , KRUS , PIT , Vat , Cit.....

No trzeba oszczędzać...

A jak tak sobie piszę pi piszę i moje poglądy maja taką popularność ,że na*pierdalam na szmacie na pracach społecznie uzytecznych.
I mam  chleb

A że zdrowie już nie pozwala , to jak ktoś , na terenie Sosnowca potrzebował by portiera to reflektuję
II grupa niepełnosprawności -specjalna . Stawka od 2 500 brutto .
Mój nr tel : 780-160-650

CBS też może skożystać




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz